Bereidingstijd: Langer dan 1 uur

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gr schouderlapjes
  • 2 eetl roomboter
  • scheutje olijfolie
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 1 flesje donker bier
  • 2.5 dl bouillon
  • 25 gr verkruimelde speculaas
  • 1 theel speculaaskruiden
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 oude boterham
  • 1 eetl grove mosterd
  • 1 eetl rinse appelstroop
  • * versgemalen peper en zout

Bereidingswijze
Kruid het vlees met peper en zout. Verhit de boter in de braadpan en doe er een scheutje olijfolie bij. Bak hierin de varkenslapjes kort goudbruin. Neem uit de pan, Doe de gesnipperde uien erin, fruit deze tot ze glazig zijn, leg het vlees er weer bij. Overgiet met bier (bewaar een slokje) en bouillon tot alles onder staat. Voeg de speculaaskruiden, tijm en laurier toe. Besmeer de boterham dik met mosterd en snijd deze in blokjes en voeg bij het vlees. Zet de pan op een klein vuur en laat tenminste 45 min sudderen.
Haal het vlees uit de pan Verwijder de tijm en laurier. Proef de saus, breng pittig op smaak met zout, peper en appelstroop. Pureer de saus met staafmixer. Voeg vlak voor het serveren de laatste slok bier toe. De saus moet licht zoet zijn, is hij bitter doe er wat meer suiker bij. Leg het vlees terug in de saus en laat even goed doorwarmen.

Lekker met gekookte aardappelen en bloemkool.