Amerikaans, psychologisch drama uit 2014 geregisseerd door Richard Glatzer en Wash Westmoreland met Julianne Moore, Alec Baldwin en Kristen Stewart (Twilight). De film is gebaseerd op het boek ‘Ik mis mezelf’* van Lisa Genova.

De vijftigjarige Alice Howland, taalwetenschapper, heeft net te horen gekregen dat ze lijdt aan een zeldzame vorm van Alzheimer. Haar familie reageert heel verschillend op haar ziekte. Haar man John kan maar moeilijk met de situatie omgaan en richt zich alleen maar op zijn eigen drukke baan. Haar jongste dochter echter, leek in eerste instantie heel nukkig, maar blijkt uiteindelijk haar moeder te steunen waar ze maar kan.

Pauline Kleijer (Volkskrant 12-3-’15) geeft 4 sterren: ‘Steeds draait Still Alice om de vraag hoe identiteit bepaald wordt en wat er van iemands zelfbeeld overblijft wanneer de hersenen worden aangetast. Wie ben je als je niet meer weet wie je was? Het is knap hoe de filmmakers die vraag niet proberen te veralgemeniseren, maar zich heel secuur richten op het specifieke karakter van Alice. Ziekten maken misschien geen onderscheid, de gevolgen zijn voor iedereen verschillend.’ Julianne Moore won zowel een Oscar, als een Golden Globe voor haar rol in ‘Still Alice’.