Mensen worden steeds ouder en voor bijna iedereen komt het moment dat hij/zij niet meer zelfstandig of zonder hulp kan leven. Tegelijkertijd wordt er sterk bezuinigd op de ouderenzorg, bejaardencentra worden opgeheven en mensen moeten zolang mogelijk thuis blijven wonen. Ook in de thuiszorg wordt drastisch gesnoeid en dus wordt er steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers, meestal de familie van de oudere. In het algemeen doet die erg zijn best, maar ouderen vinden het heel erg om hun zelfstandigheid te moeten opgeven en nemen die hulp lang niet altijd in dankbaarheid aan.

Mantelzorgers hebben hun eigen werk en gezin en raken overbelast, vaak ook emotioneel en gaan lijden aan compassiemoeheid. Psychologe Yvonne Kroonenberg sprak met vele mantelzorgers en professionele hulpverleners en bezocht vele zorgcentra. De vele, vaak schrijnende verhalen die ze hoorde, zijn terug te vinden in dit boek.

Over één ding is iedereen het eens: de bezuinigingen op ouderenzorg hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van alle partijen. De toekomst voor ouderen en hun verzorgers ziet er niet rooskleurig uit. Toegankelijk, vlot geschreven boek met voor velen zeer herkenbare situaties waarover de auteur nuchter, met humor maar zonder er doekjes om te winden schrijft.

Auteur: Yvonne Kroonenberg