Elke zaterdagochtend werken 12 mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers aan hun werkstukken. Enkele vrijwilligers begeleiden de deelnemers in hun werk. In de maand april exposeert deze groep het resultaat van deze creatieve sessies in sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa aan Den Uil in Erp. Op zaterdag 31 maart om 10.00 uur wordt de eerste expositie van de werken van deze groep geopend. Daarna is de expositie nog gratis te bezichtigen tot 28 april, op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Mensen die de expositie ’s avonds willen komen bekijken, kunnen van tevoren het beste even opbellen (0413-212572) en informeren of Ter Aa open is.
 
gesprek op papier 
Jaren geleden begon Alzheimer Nederland met een schilderproject vanuit de gedachte “als mensen zich verbaal slecht kunnen uiten, begin dan een gesprek op papier”. Dit project vormde drie jaar geleden het uitgangspunt voor de creatieve werkplaats, waar deelnemers uit de gemeenten Boekel, Uden, Veghel, Bernheze, Landerd en Sint-Oedenrode van harte welkom zijn. Op zaterdagochtend heerst er een welhaast serene rust in de gastvrije en inspirerende atelierruimte op Middegaal 25 in Veghel.
Daar organiseert Vivaan in samenwerking met het Instituut Pieter Brueghel en met Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel gedurende 30 weken per jaar de creatieve werkplaats. Er worden niet alleen schilderstukken gemaakt, maar ook collages en beeldhouwwerken.
 
medicijn met prettige bijwerkingen 
Onderzoek onder mantelzorgers leerde dat het soms moeilijk is om leuke activiteiten te organiseren waar zowel mensen met geheugenproblemen als hun mantelzorgers aan kunnen deelnemen en waar mensen in een veilige en vertrouwde omgeving zichzelf kunnen zijn. De afgelopen jaren is gebleken, dat de creatieve werkplaats in die behoefte voorziet.
Bovendien is kunst een belangrijk middel om je te uiten en om in contact te komen met de ander. “Kunst is een medicijn met prettige bijwerkingen,” volgens oud-directeur van Spronsen van het Rosa Spierhuis.
Op de werkplaats wordt in alle opzichten rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen die de deelnemers hebben. Gebleken is dat bijna iedereen mee kan doen. Zelfs mensen die al verder in het ziekteproces van dementie zijn, beleven veel plezier aan hun creatieve werk. De deelnemers en de vrijwilligers ervaren een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Het is mooi om te zien hoe mensen met
dementie opfleuren als ze zien dat er ook dingen zijn die nog wel lukken.

We zouden het erg leuk vinden u te ontmoeten op deze ochtend.
Misschien kent u mensen die ook veel plezier zouden kunnen beleven aan deze activiteit. Mogelijk kunt u ze, door hen te attenderen op de expositie, over de drempel heen helpen en enthousiast maken om ook deel te gaan nemen. Dus schroom niet om deze mail naar anderen (collega’s en cliënten) door te sturen.
Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met het ouderenwerk van Vivaan. Dat kan telefonisch (0413-367309) op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur of via het e-mailadres esther.de.bie@vivaan.nl